Wooddale Fire Station

Grace Hebert Curtis Architects completed a new fire station for the Wooddale community of East Baton Rouge. The one-story fire station employs sustainable and energy-saving design concepts that reflect the site and surrounding context.

Taking into account the two non-perpendicular street frontages and a predominantly north/south-orientation, the design team introduced a simple yet elegant rotation in the floor plan. This powerful design rotation also affords picturesque views of the site’s mature oak grove to the northwest, where firefighters can barbeque or relax. Importantly, this structural realignment passively cools the unconditioned apparatus bay through cross ventilation via prevailing southeastern winds. The angle also provides the added bonus of minimizing the turning radius for truck drivers.

The building’s alternate communications center allows the station to function as a scaled down emergency operations center to provide continuity of services in the event of a crisis. The building shares a site with the Louisiana State Police complex and the state Fire Marshal’s Office.

Project Size: 9,000 sq. ft.

Location: Baton Rouge, LA

Completed: 2014

Expansive Facility

The Wooddale Fire Station spans nearly 9,000 square feet and houses two fire engines and up to 12 staff members.

State of the Art

The new station replaced an existing structure built in 1950 and includes a full-service kitchen, sleeping quarters, an exercise room and a shower/locker room.

Like What You See?

As a complete design studio, GHC offers all of the services necessary to fulfill your vision.

Contact Us Today

Related Projects

GROC (GRE) and TROC (SRF) Range

Combined Squadron Operations Facility at Hurlburt Field